Flanders Heritage Venues

De Vlaamse minister van Toerisme, Ben Weyts, stelde op 26 februari 2019 de eerste zes meetinglocaties voor die toetreden tot het netwerk van de ‘Flanders heritage venues’. WES voert binnen dit netwerk van inspirerende meetinglocaties voor Toerisme Vlaanderen de projectcoördinatie uit.
Het gaat telkens om meetinglocaties met een unieke erfgoedbeleving waarmee Vlaanderen zich internationaal promoot als congresbestemming.
Congressen (onderdeel van de MICE-business) vormen een aantrekkelijke groeimarkt voor de toeristische sector. In 2017 was het MICE-toerisme in Vlaanderen goed voor 15% van de overnachtingen (bron: Toerisme Vlaanderen). Als we weten dat een meerdaagse meetingdeelnemer in de kunststeden en Vlaamse regio’s gemiddeld € 234 per nacht bijdraagt aan de Vlaamse economie (bron: WES in opdracht van Toerisme Vlaanderen), dan komen we op een duizelingwekkende omzet van 1,11 miljard euro.

De zes meetinglocaties die het begeleidingstraject in 2018 succesvol hebben afgerond en nu toetreden tot het netwerk van de ‘Flanders heritage venues’ zijn:
• Flanders Meeting & Convention Center Antwerp (FMCCA), het vernieuwde congrescentrum naast de Antwerpse Zoo dat sinds april 2017 al talrijke internationale congressen kon ontvangen;
• Botanic Gardens, het voormalige Elzenveld Hotel en Congres naast de ‘Botaniek’ in Antwerpen dat eind 2019 volledig vernieuwd opengaat;
• Thor Central, het voormalige hoofdgebouw van de mijn van Waterschei (Genk) dat in april 2017 opende als meetinglocatie;
• Bokrijk, dat meetingruimte aanbiedt in het kasteel en twee historische huizen in het openluchtmuseum;
• De Hoorn, de voormalige brouwerij van Stella Artois in Leuven;
• Het Predikheren, het volledig gerestaureerde predikherenklooster in Mechelen opent eind 2019 als stadsbibliotheek, ontmoetingsplaats voor de buurt en internationale meetinglocatie.

De Vlaamse minister van Toerisme maakte ook de 11 meetinglocaties bekend die Toerisme Vlaanderen selecteerde voor het begeleidingstraject in 2019. Dat zijn het Augustijnenklooster (Gent), House Le Neuf (Edegem), de Handelsbeurs van Antwerpen, Plantentuin Meise, Alden Biezen (Bilzen), de oude mijnsite van Heusden-Zolder, de Heilige Magdalenakerk (Brugge), het Provinciaal Hof (Brugge), Kursaal in Oostende, Hotel de la Poste (site Tour & Taxis te Brussel) en de Beurs van Brussel.

Naast de 6 Flanders heritage venues en de 11 geselecteerde locaties voor 2019 zijn er tot slot ook nog 9 locaties die al in 2018 geselecteerd werden en nog volop in het begeleidingstraject zitten:
• ICC-Ghent, Sint-Pietersabdij, STAM en Muziekcentrum De Bijloke uit Gent;
• Lamot uit Mechelen;
• Faculty Club, Iers College en Abdij van Park uit Leuven;
• C-Mine uit Genk.

WES heeft als projectleider de expertise van ArrowMinded en CityCubes ingeschakeld. Samen staan we in voor de uitwerking van de drie deelfases van elk begeleidingstraject, op maat van elke venue.
1/ positionering en het strategisch concept
2/ customer journey en een quick scan
3/ creatieve uitwerking

Wil je voor jouw venue, bedrijf of organisatie weten hoe de customer journey eruit ziet? Overweeg je herbestemming of wil je weten of jouw idee haalbaar is? Contacteer ons via onderstaand formulier.

[contact-form-7 id=”1055″ title=”WES contactformulier”]

Similar Posts