Analyse knelpuntberoepen in provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland

Scholen in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland weten niet hoe de opleidingen voor de derde graad ‘verzorging’ en ‘lasser’, twee knelpuntberoepen, aan de andere kant van de grens georganiseerd worden.

Dat blijkt uit de studie ‘Analyse competenties knelpuntberoepen’ van wes research & strategy die werd uitgevoerd in opdracht van de vakgroep Onderwijs binnen Euregio Scheldemond, het grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland.

De studie is een aanzet voor een eventuele samenwerking over de provinciegrenzen heen. Zo zouden de scholen kunnen samenwerken op vlak van stageplaatsen en zorgen dat de opleidingen nauwer bij elkaar aansluiten. De studie wordt verder verspreid binnen de sector.

In het onderzoek werden de Vlaamse opleidingen met de Nederlandse vergeleken.

Onderzoek opleiding ‘verzorging’
Na vergelijking blijkt dat de opleiding ‘verzorging/verzorgende IG’ in Zeeland complexer is en meer gericht is op autonomie. Het aanpakken van deze verschillen via aanvullende opleidingen van de Vlaamse verzorgenden is volgens de studie niet haalbaar. Zo zijn bijvoorbeeld bepaalde verpleegtechnische handelingen in België niet toegelaten.

Onderzoek opleiding ‘lasser’
Voor de opleiding ‘lassen-constructie/basislasser’ is de aanpak van de opleidingen erg verschillend. De opleiding in Vlaanderen wordt grotendeels op school gegeven en de interactie met het bedrijfsleven is beperkt. In Zeeland wordt de opleiding enkel aangeboden via beroepsopleiding. Dit betekent dat de leerlingen slechts één dag in de week op school doorbrengen en de andere dagen via leerovereenkomst in een bedrijf werken.
Een ander belangrijk verschil is dat de Zeeuwse studenten na het beëindigen van hun studie twee lasdiploma’s op zak hebben en de Vlaamse studenten na afronden van de studie geen erkende lascertificaten kunnen voorleggen. Toch zijn de verworven competenties na de opleidingen in beide regio’s min of meer gelijk en is er geen nood aan aanvullende opleidingen.

Download hier de publicatie

Similar Posts