Pilootproject ‘Teaching Hotel’ in hotel- en toerismeschool Spermalie

Er zijn in het onderwijs heel wat nieuwe ontwikkelingen aan de gang. In het secundair onderwijs loopt momenteel een project ‘duaal leren’, in voorbereiding van een globale hervorming van het technisch en beroepsonderwijs. In het ‘duaal leren’  wordt de strikte opsplitsing tussen leren en werken doorbroken waardoor, naast een vlottere afstemming van onderwijs op de noden van de arbeidsmarkt, tevens (meer) realistische kansen op duurzame tewerkstelling ontstaan. In Vlaanderen werden er met de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) 20 projecten geselecteerd die praktijk en ervaring zullen ontwikkelen inzake het leren op de werkvloer.

In de Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge werd een dergelijk pilootproject goedgekeurd en opgestart onder de naam ‘Teaching Hotel’. Het project Teaching Hotel begeleidt beroepsspecialiserende leerlingen secundair onderwijs (7e jaar BSO) bij het doorlopen van een geïntegreerd leertraject 7e Specialisatiejaar Hotelonthaal, met volwaardig diploma als finaliteit. Rode draad is expertise en een ondernemende attitude ontwikkelen bij de lerenden.  De hierbij gebruikte praktijkomgeving zijn de settings van geselecteerde Brugse hotels die deel uitmaken van dit project.

Het uiteindelijk doel is dat Spermalie de studenten een diploma secundair onderwijs Hotelonthaal kan aanleveren, maar vooral dat de kansen op een duurzame tewerkstelling in de hotellerie stijgen voor de leerlingen. Xavier Vanneste, CEO van Brouwerij De Halve Maan engageerde zich om peter te zijn van deze afstudeerrichting.

De opleiding Teaching Hotel maakt ook deel uit van een ambitie, een ‘mastercampus Leren en Werken’, vertrekkend vanuit de socio-economische realiteit (KMO én toerisme)  binnen West-Vlaanderen en wordt met de steun van de provincie West-Vlaanderen gerealiseerd binnen het overleg- en samenwerkingsverband Onderwijs – VDAB – Syntra en wes research & strategy.

 

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
[contact-form-7 id=”3191″ title=”Contact onderaan nieuwsbericht”]

Similar Posts