WES werkt aan de opmaak van het business plan voor ‘Bezoekerscentrum’ Het Steen

Het Steen dateert oorspronkelijk uit de 13de eeuw en is het oudste nog overblijvende gebouw van Antwerpen. Het Steen wordt vanaf de start van het toeristisch seizoen 2021 de nieuwe thuisbasis van Visit Antwerpen en biedt onderdak aan een cruiseterminal, een interactief belevingsparcours en een bezoekersonthaal.

 

De opdracht voor het team Rebel – WES lag in het vinden van een business model om de rendabiliteit van de nieuwe activiteiten in Het Steen in te schatten, en op basis hiervan eventuele optimalisatievoorstellen te doen. Het team onderzocht hiervoor aspecten op vlak van verkoopstrategie, prijszetting en doelgroepbepaling. Vanuit deze input werd een business plan opgemaakt met onderscheid tussen de verschillende entiteiten van Stad Antwerpen. Specifiek analyseerde het team vier business lines:

 

  1. Een bezoekersonthaal met brandstore: Het bezoekersonthaal zal een geheel vormen met de brandstore met infopunt in het station Antwerpen-Centraal. Het bezoekersonthaal op de Grote Markt wordt verplaatst naar Het Steen. Het Steen vormt op deze manier een brede toegangspoort tot Antwerpen. Dit is een kans om de troeven van Antwerpen in de verf te zetten en het potentieel van toenemend toerisme verder te benutten.  Er wordt vertrokken vanuit een sterke basis: in 2017 ontving het bezoekerscentrum Grote Markt 12% meer bezoekers ten opzichte van 2016.
  2. Een interactief belevingsparcours omtrent Atypisch Antwerpen: het startpunt om Antwerpen te bezoeken en beter te begrijpen. Dit is een betalende toeristische, interactieve en belevingsvolle attractie.
  3. Inzet van de cruiseterminal als eventruimte: de cruiseterminal wordt op vandaag circa 40 dagen per jaar gebruikt voor de aankomst van zeecruises. De resterende dagen wordt hij ingezet als locatie voor bedrijfsevenementen op een unieke locatie.
  4. Gidsbeurten voor een betalend gedeelte in Het Steen: deze gidsbeurten geven een inkijk in het historisch gebouw vanuit erfgoedperspectief: deze business line is gericht op erfgoedinstanties.

 

Het eindbeeld is een adviesrapport met een exploitatiebegroting voor de komende 10 jaar.

Wil je graag meer informatie over dit onderzoek? Dan kan je ons contacteren via onderstaan formulier.

[contact-form-7 id=”3191″ title=”Contact onderaan nieuwsbericht”]

 

Similar Posts